Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámek Mokrosuky

16. 8. 2021

Zámek Mokrosuky nalezneme v obci stejného jména nedaleko Sušice. Jedná se o renesanční perlu českého Pošumaví, o kterou cestovní ruch neměl zájem. To bylo svým způsobem dobře, neboť zde nedošlo k různým přestavbám. Proto dodnes můžeme obdivovat čistou českou venkovskou renesanci z konce 16. století. Byly doby rozkvětu i úpadku, tak jak to v dějinách bývalo. Poslední úpadek začal pro zámek po roce 1990, kdy skončila éra socialistického hospodaření. To spočívalo, že všechno bylo včech a vyvolení měli všechno. Bohužel investice skoro žádné a objekt se jenom využíval. (Je pravda, že taneční zábavy tady byly vyhlášené.) Poslední léta 20. století byly pro zámek zničující. Uvnitř nezůstalo nic, všechno bylo ukradeno. Technicko stavební stav začal být havarijní. A pak přišel muž se srdcem a duší rytíře.

Tím byl Jan Jelínek, který od mládí šermuje. Dá se říci, že od 80-tých let 20. století profesionálně v oboru historického šermu. Jeho snem bylo pořídit si na důchod menší zámek a založit v něm šermířskou školu a muzeum šermu. Celý život na to šetřil a začátkem třetího tisíciletí svůj sen zmotnil. Dnes, když vidíme nové střechy a novou fasádu, můžeme s klidem říci, že Jan Jelínek mokrosucký zámek zachránil. A osobní setkání s ním? Pravý rytíř. Současná doba mnoho takových nemá. 

Proto zasluhuje náš obdiv a podporu. Více na webu kovodělné firmy v Březně u Chomutova jeho syna Adama Jelínka: www.kovex-ars.cz