Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spolek svatého Prokopa

29. 9. 2020

Tento občanský spolek najdeme v obci Letiny na jižním Plzeňsku. Spolek svatého Prokopa byl založen v roce 2013 s cílem pečovat a udržovat historické a architektonické památky v obci. V současné době prochází kostel další komplexní rekonstrukcí, kterou zaštiťuje spolek ve spolupráci s Národním památkovým ústavem za přispění sponzorů a různých dotačních programů. Viz jejich webové stránky:

kostelletiny.cz

V neděli 27. září 2020 bylo v letinském kostele po 80 - ti letech spuštěno zvonění všech tří zvonů. K největšímu, Panně Marii a sv. Prokopovi z r. 1533, spolek nechal zhotovit dva menší: Umíráčka - sv. Floriana a sv. Antonína Paduánského, a Poledníka - sv. Josefa. Na další opravy kostela je možno využít jejich bankovní účet: 260 339 246/0300

Spolek sv. Prokopa si klade za cíl po dokončení rekonstrukce vrátit kostelu jeho funkci středobodu obce, kolem kterého se v minulosti odehrával její kulturní, společenský i duchovní život. Pro katolické křesťany je kostel místem, kde se setkává země s nebesy. Setkává se tu člověk s Bohem. A konečně se tu setkává také člověk s člověkem, aby svou víru sdílel. Členové spolku doufají, že se jim svým dílem daří přispívat ke sdílení poněkud širšímu: ke sdílení osudů místa, k němuž nás váže naše vlastní rodinná historie, a přihlášení se ke spoluodpovědnosti za jeho osudy budoucí bez ohledu na příslušnost k víře.

Toto jejich krédo je nám sympatické, proto podporujeme.

Dodatek: Letinský kostel je unikátní tím, že má na střeše kostela nad prasbytářem hodiny.