Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krásné Mešno

28. 6. 2012

Občanské sdružení Krásné Mešno vzniklo v roce 2009 ze zájmu jednoho mešenského rodu o historii, o vesnici, kde má kořeny a kde stojí půvabný kostel do nějž nikdo nechodí. 

Koukáme na kostel každý den, naše babička v něm zpívala. Myslím si, že lidé se mají zajímat o osobní historii pěstovat si vztah k rodině a k místu kde má kořeny. Mají se starat o ty, ktří jsou jim blízcí a mají se starat i o to, co je jim blízké. Kostel, to je obec. Kostel znamenal společenství, hodnoty, setkávání se s lidmi, s Bohem ... takhle to vnímáme.

Proto jsme rozhodli pro název Krásné Mešno - nejde tu jen o kostel, ale o vesnici o místo okolo ní o nápady, které cheme sdílet o starost o místo, odkud pocházím.


Občanské sdružení jsme založili hlavně proto, že občanská sdružení mají možnost žádat o granty. To jsme také zkusili a hned v roce 2009 jsme uspěli. Z prostředků Fondu místiního rozvoje jsme získali prostředky od Nadace Via na projek
t Společně pro Mešno.

 

 

15.jpg

V obci Mešno není obchod ani restaurace, obyvatelé nemají žádné možnosti k sdílení zájmu o dění v obci. Nejcennější a nejzajímavější je v obci novogotický kostel, který je zpřístupněn veřejnosti jednou do roka. Je středem obce, a tak se stal i středem veškeré práce sdružení Krásné Mešno, do kterého chce přizvat celou obec.

Cílem projektu je aktivní účast obyvatel Mešna na tvorbě výstavy o historii obce a oživení zájmu o dění v obci. Sdružení uspořádá v kostele výstavu, na které budou moci obyvatelé obce vyprávět příběh své rodiny v Mešně – jak se jejich rod do Mešna dostal, čím byli předci, jak se podíleli na životě v obci. Projekt byl podpořen z Nadačního investičního fondu částkou 16 778 Kč.  

 

Marie Musilová   777 342 233

krasnemesno@seznam.cz