Jdi na obsah Jdi na menu
 


Návrh na pamětní kámen se vzpomínkovou deskou v Loretě u Klatov

16. 1. 2018

V srpnu 2017 jsme podali Zastupitelstvu obce Týnec u Klatov, pod který spadá osada Loreta u Klatov, návrh na postavení památného kamene s pamětní vzpomínkovou deskou na odstraněný pomník se sochou na legionáře Tomáše Vrbu, místního rodáka, který byl nevinně popraven 16. června 1918. Celá akce měla být společným projektem našeho spolku a Obcí Týnec ke 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky.

 

Dobrý den vážená paní Kuchařová.

Již jsem opět v činnosti, takže navazuji na náš nedávný telefonní hovor ohledně sochy-pomníku legionáře Tomáše Vrby, kterého oběsili 16. června 1918. Tento pomník byl vytvořen v roce 1923 sochařem Vilémem Glosem a 16. června t.r.. slavnostně odhalen. Bohužel v roce 1940 na příkaz německé správy byl odstraněn. V depozitáři muzea se dochovaly jen dva nepatrné fragmenty. Máme však fotografii, jak pomník vypadal.

Jde mi o to, že náš spolek obnovuje tyty zapomenuté drobné památky, hlavně formou doporučení a návrhů. Pokud je to možné, spolupracujeme a finančně akci podpoříme. Viz naše různé sochy, pamětní desky či křížky na území Klatov, Bolešin nebo Velkého Boru.

V případě Lorety bychom chtěli obnovit pietu zdejšího rodáka na kterého se zapomnělo ve vytesaném seznamu všech obětí světové války na zadní straně velkého  legionářského pomníku, který stával u vchodu do městských sadů (Mercandinovy sady, hovorově velký park).

Náš záměr je asi takový, že by se zhotovila pamětní deska z umělé pryskyřice v bronzovém odstínu, na které by byl vyobrazen onen pomník se sochou a doplněno informativním textem: „Na tomto místě stával v letech 1923 – 40 pomník věnovaný zdejšímu popravenému italskému legionáři Tomáši Vrbovi“.

Cena vytvoření a odlití je u velikosti cca 60 x 40 cm kolem 30.000. Kámen, jeho usazení a vytesání plochy pro desku je cca 20.000 Kč. Pamětní listy, pohledy cca 15 Kč/ks. Režie vzpomínkové akce (hudba Lada, občerstvení, divadlo Rynek, televize Filmpro – 10.000 Kč.

Náš spolek by rád zaplatil polovinu pamětní desky a vydal pamětní listy. Máme kontakt na sochařku Zuzanu Kantovou, absolventku AVU, která pro nás po smrti Jaroslava Bejvla začala pracovat. Viz Kasárna klatovských dragounů (2016). Pokud obecní zastupitelstvo by bylo vstřícné k našemu návrhu ke spolupráci Obce Týnec s obč. spolkem Přátelé české historie a dalo souhlas s umístěním pamětního kamene s pamětní deskou – bylo by to prima. Náš návrh na slavnostní odhalení by byla sobota 16. června 2018, přesně 100 let od jeho popravy.

Děkuji Vám za Vaší dosavadní ochotu o vyslyšení.

S pozdravem

Ivan Rubáš, Klatovy, 723 43 11 37, www.prateleceskehistorie.estranky.cz     

 

Dobrý den,  pane Rubáši,

dnes jsem dostala od Vás informaci o obnově pomníku legionáře Tomáše Vrby. Zároveň jsem dnes dostala informaci od p. starosty Velkého Boru. Obojí musím  projednat na zastupitelstvu obce, to se bude konat 25.9.2017. Po tomto zasedání zastupitelstva se Vám ozvu.

Děkuji a jsem s pozdravem

Jana Kuchařová, starostka obce Týnec

From: Ivan Rubáš

Sent: Wednesday, August 30, 2017 12:46 PM

To: starosta.tynec@seznam.cz

Subject: zpráva Vrba

 

Výsledek?

Do dnešního dne, 15. ledna 2018, se nám nikdo telefonicky nebo mailem neozval. Pokud obecní zastupitelstvo nemá zájem o historické povědomí, je to jeho věc, ale slušnost by byla nabídku  oficiálně odmítnout, neboť někde jinde naopak na naší aktivitu a na naše peníze čekají.