Jdi na obsah Jdi na menu
 


Husova mučednická smrt

10. 2. 2015

Náš spolek si dal v roce 2014 za největší a nejušlechtilější úkol v nadcházejícím roce 2015 vytvořit v Klatovech hmotnou památku na Mistra Jana Husa, jehož mučednickou smrt si budeme připomínat. Klatovy, jako husitské město, bohužel nemá žádnou trojrozměrnou fyzickou památku, ať už pamětní desku, sochu nebo pomník.

Od roku 1915 sice oficiálně máme pojmenovanou parkovou úpravu kolem vodojemu na "Sady Mistra Jana Husa", ale Husovo náměstí z roku 1903 nebylo na jaře 1990 určitým záhadným způsobem potvrzeno a lidé oficiálně bydlí v Nádražní ulici. Jen lidé z "Rezidence Klatovy" (čp. 50/III.) si na svůj soukromý popud v r. 2007 zažádali vedení města o pojmenování malého parčíků před jejich domem na "Husovo náměstí". V případě klatovské celistvé historie, se jedná o takového "kočkopsa" a hlavně o nelogický stav věcí, který dle našeho názoru vyjadřuje hloupost, komičnost a absurtidu. Lidově řečeno - jedná se o velkou ostudu vedení města. Všech zastupitelstev od roku 1990.

Bohužel to nikoho kompetentního nezajímá.

Aby se hnuly ledy veřejného myšlení, tak jsme se rozhodli, že na tento secesní krásný objekt, který na své rohové věži má štukovou barevnou plastiku starého klatovského znaku, nainstalujeme hodnotnou pamětní desku. Bude žulová, do růžova s černým textem a hlavně s bronzovým medailónem od Mistra Jaroslava Bejvla. Bude hodně drahá, ale rozhodli jsme se, že všechno zaplatíme z našich ušetřených příspěvku za posledních sedm let.

Bude to moc hezká věc, důstojná svému poslání a taktéž lidová vzpomínková akce v sobotu 4. července 2015 bude na úrovni. 

mistr-jan-hus.jpg

Vše se podařilo dle plánů uskutečnit - více v samostatném pojednání o sledu událostí této společensko veřejné akce.