Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hanzálkova Matka s dítětem

29. 9. 2020

Unikátní socha od Jiřího Hanzálka (7. 3.1926 - 2. 3. 2012) malíře a sochaře, který první polovinu svého života strávil v Čechách a druhou polovinu v Kanadě, kde jako uznávaný profesor umění zemřel. Tento symbolický sochařský výjev zhotovil celkem třikrát. První sochu bronzovou, z roku 1964, spatříme dosud v plzeňských Kopeckého sadech. Druhou sochu ze sklolaminátu, z roku 1965, byla do roku 2018 k vidění v areálu okresní nemocnice v Klatovech. Třetí bronzový exemplář byl vytvořený pro město London v Kanadě.

V létě 2018 došlo k poškození sochy (buď vandaly nebo poryvem  větru) v dolní části. Pro upřesnění - vnitřek sochy je dutý a zpevněný drátovým skeletem. Náš spolek "Přátelé české historie" mapuje v Klatovech tyto drobné památky a ze své podstaty vyvýjí činnost a vynakládá úsilí na jejich potencionální obnovu a záchranu. Tento modelový a ukázkový příklad je toho dokladem.

Vypátrali jsme, kde poničená socha skončila, oslovili současného majitele, nabídli spolupráci a doufáme, že v příštím roce 2021 bude socha slavnostně v novém hávu představena široké veřejnosti a bude ozdobou parkové části u nové klatovské nemocnice.

Velké poděkování patří panu Václavu Jaklovi za zprostředkování naší žádosti o záchranu sochy a vedení představenstva nemocnice za případné schválení tohoto dobrého bohulibého činu. Víme, že ve zdravotnické sféře není peněz nikdy dost, ale věříme, že na obnovu sochy se finance najdou, neboť Hanzálkova "Matka s dítětem" symbolizují život. A o ten ve zdravotnictví přece jde.

aa.jpgmatka-s-ditetem-nemocnice.jpg

Skvělá zpráva !!!

Na začátku roku jsme se dozvěděli, že se socha bude renovovat. Začali jsme připravovat info panel a program na slavnostní odhalení. Vše důležité proběhne ve čtvrtek 24. června 2021 v 16 hodin odpoledne v areálu klatovské nemocnice nedaleko hlavního vchodu. Moc se těšíme.

Všechno dopadlo dle našich představ a našich přání. Počasí, účast, hosté, kulturní program, společenská pohoda, prostě úplně všechno. Děkujeme Všem !!!