Jdi na obsah Jdi na menu
 


Televizní reportáž ČT1 TGM a Valašsko

25. 5. 2018

Masaryk a Klatovy

 

Včera ve středu 23. května 2018 uvedla Česká televize ve svých hlavních večerních zpravodajských zprávách (od 19:00 hodin) poměrně dlouhou reportáž o prvním československém presidentovi T. G. Masarykovi, ve které se zdůrazňoval zapomenutý pomníček v sedle pod horou Píšková nedaleko Valašského Meziříčí. V reportáži komentátor několikrát přiblížil Masaryka coby začínajícího politika na začátku 20. století v reportáži doslova zazněly slova, že právě zde na Valašsku Masaryk začal svoji politickou dráhu. Není divu, vždyť autor reportáže (značka pes) byl pozván starostou „Valmezu“ Josefem Vrátníkem na oslavy „111 let od zvolení Masaryka říšským poslancem a zahájení jeho politické kariéry“.

 

Reportáž byla pěkně udělaná, ale chtěl bych upřesnit její hlavní význam. Není sebemenšího pochybu, že Masaryk (spolu) založil na jaře roku 1900 Českou stranu lidovou  - pokrokovou (realistickou), za kterou byl v letech 1907 a 1911 zvolen poslancem Říšské rady. Tehdy se jednalo o čtvrtý volební obvod moravských měst Bojkovice, Bystřice pod Hostýnem, Kopřivnice, Krásno, Nový Jičín, Příbor, Rožnov pod Radhoštěm, Štramberk, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vizovice, Vsetín a Zlín. Byl to silný dvojnásobný mandát, a můžeme tvrdit, že kandidovat na hrdém Valašsku byla hodně dobrá volba. To, že Moravané Masarykovi ve volbách pomohli, utvrdilo Masaryka v jeho názorech a postojích, které nakonec vedly k úspěšnému rozhodujícímu zápasu o vznik nové republiky. To, že se dodnes tyto události ve Valašském Meziříčí připomínají, je úžasná věc, která zasluhuje celostátní publicitu.

 

Takže moje výtka (připomínka) patří všem, kteří historii vstřebávají malinko konkrétněji a vyžadují přesnější (upřesněné) informace. Tou informací je, že 40letý Tomáš Garrigue Masaryk pro nepochopení se „Staročechy“ inklinoval ke straně Mladočeské, za kterou v roce 1891 úspěšně kandidoval do říšského sněmu. Stalo se tak za volební obvod pošumavských měst Domažlice, Klatovy, Písek, Strakonice, Sušice a Volyně. V předvolebním období navštívil 21. února město Klatovy, kde měl projev na radnici a následně ještě 1. března když před tisícovkou lidí vystoupil se svojí řečí v hostinci „U zlatého slunce“. Na postu poslance byl dva roky, do roku 1893, kdy pozici dobrovolně opustil, neboť jeho postoje byly mnohým nepříjemné. Při představování nových poslanců došlo k oné „osudové slavné“ chvíli, kdy císař František Josef I. Masarykovi nepodal ruku.

 

Toť malá připomínka, která dokazuje, že Masarykova politická dráha nezačala na Valašsku, ale dlouho předtím v Praze a posléze kandidaturou za Pošumaví. Samozřejmě, že tento fakt je pouze dokreslením impozantního Masarykova života, který je nutno si stále připomínat. To, že ve Valašském Meziříčí si připomínají zakladatele našeho moderního státu svojí formou není žádná fatální chyba. Důležité a chvályhodné je, že si Masaryka vůbec připomínají.

 

Ivan Rubáš, 24. 5. 2018.