Jdi na obsah Jdi na menu
 


První máj v Žihobcích

23. 5. 2012

První Máj ve znamení kulturního zážitku

 

První den měsíce května trávila většina populace odpočinkem, někteří po probdělé noci s čarodějnicemi nebo sezením u májky, vesměs celý den. Další třeba šli do recesistických průvodů nebo na zamilovanou procházku s partnerem hledat třešni. Pochopitelně, že někdo také musel o Svátku práce pracovat, ale bylo hodně ostatních lidí, kteří si někam vyjeli za pěkným zážitkem.

 

Kdo zavítal na odpolední slavnost do Žihobců u Sušice prožil neobyčejně příjemný zážitek. Aktivní místní obecní úřad zde totiž slavnostně otevíral regionální zámecké muzeum nazvané dle specifické historie - „Muzeum Lamberské stezky“. Koncepci vytvářeli společně fotograf Jan Kavale ze Žichovic, přírodovědec Pavel Hubený, historik Vladimír Horpeniak z Kašperských Hor a ředitel klatovského muzea, Luboš Smolík. Slavnosti se účastnil i 82. letý malíř Bohuslav Besinger a kontroverzní „potomek nové české větve“ 72. letý Karel Štěpán Lamberk. Kromě muzea se otevřelo nové informační centrum a víceúčelový společenský sál. Vedle něho se nachází výstavní prostor, kde až do podzimu bude mít tento sušický rodák vystaveny své obrazy s historickou tématikou. Něco takového není v Čechách moc vidět. Skoro by člověk řekl, že ani není možné, že by něco takového bylo k vidění v pošumavské vesnici... Slavnost, jejíž součástí byla hudební produkce klatovské skupiny Akordu a velkolepé občerstvení byla zpestřena a oživena historickým mileneckým párem knížete Gustava Joachima Lamberga (starosta Strašína Jan Helíšek) a jeho velké životní lásky z prostého stavu Kateřiny Hrádkové (Silvie Somasgutnerová, průvodkyně ze Štýru). Hlavně děti měly oči navrh...

 

100_7560.jpg

 

Chcete li více poznat tento skutečný romantický příběh z 19. století a k tomu nádhernou přírodu zdejšího šumavského Podlesí, neváhejte a rozjeďte se do Žihobců. Budete přemile překvapeni.