Jdi na obsah Jdi na menu
 


Desetiletí Přátel české historie

8. 10. 2019

                                                            PŘÁTELÉ  ČESKÉ  HISTORIE

 

Občanský spolek „Přátelé české historie“ byl oficiálně založen v březnu roku 2009, ale činnost našich některých členů se datuje již od let 1995-96. Díky „nám“ jsou v Klatovech znovuobjevené a zrestaurované sochy, pamětní desky a mnoho dalšího.

 

Aby jsme spojili zájem o historii, památky, cestování, turistiku, sběratelství, kulturu a osvětu, tak se sdružujeme, a každé první úterý v měsíci se setkáváme v restauraci kulturního domu Družba. Nerozlišujeme věk, vzdělání, osobní či zdravotní stav člověka, jeho víru, politické přesvědčení, jen chceme být všichni sami sobě rovni, nikdo se nesmí povyšovat a také nikdo ponižovat. Jsme apolitičtí a je nám cizí jakákoliv politická kariéra a přízemní závist.

 

Na našich pravidelných přátelských sezeních bývá beseda s hostem večera. Výběr hostů je široký a rozmanitý. Spojuje je vysoká odbornost ve své činnosti a lidská skromnost. Jednou do roka máme Mikulášskou buď s hudbou nebo s divadlem.

 

Velmi oblíbené jsou naučně poznávací výlety. Pořádáme je pravidelně každý měsíc. Pokud je dané místo atraktivní, vypravujeme dva autobusy. Jednou do roka máme speciál dvoudenní výlet i se společenským večerním programem. Za ty léta se jedná o desítky navštívených míst.

 

Svoji váhu mají oddechové vycházky nejen po městě a jeho blízkém okolí, ale i vycházky regionální. 

V létě využíváme kolo, v zimě vlak. Třikrát do roka jsou oblíbené celodenní pěší výšlapy po známých i neznámých místech Šumavy.

 

V rámci osvětové činnosti pro veřejnost děláme ve spolupráci s klatovským Hifiklubem pětkrát do roka promítání pořadů „Poznej krásy svého kraje“, „Vzpomínky na staré Klatovy“ či „Šumavské toulání“.

 

V rámci našeho projektu „Obnova drobných památek“, každý rok necháme zhotovit určitou pamětní desku, nebo se spolupodílíme či iniciujeme nějaký smysluplný počin. Město Klatovy jsme namátkou obohatili bronzovým reliéfem Jana Husa, či po sto letech doplnili horní díl portálu barokní lékárny včetně hlavy bílého jednorožce.

 

Další doménou jsou výstavy. Buď naše spolkové samostatné, nebo jako spoluvystavovatelé. Myslivecká, sběratelská, pivovarská atd. Nejaktuálnější bude ve Velkém Boru k výročí „100 let československé známky a koruny“. Jedná se o jedinou výstavu v Plzeňském kraji. Podrobnosti – viz přilehlý plakát.


 

Náš spolek se také podílel na ražbách pamětních medailí k různým klatovským výročím, k vydání různých publikací o klatovské historii, k vydání malovaných pohlednic, dřevěných magnetek a nejnověji k 760. výročí založení města Klatov na vydání nástěnného kalendáře (viz obrázek).

 

Z dalších specifických aktivit vybíráme dvě: průvodcovství pro veškeré zájemce a dobrovolné prohlídky klatovského podzemí ve sklepení měšťanském domě ve Vančurově ulici.

 

Veškeré naše akce jsou přístupné široké veřejnosti. Naším cílem je, aby se lidé odreagovali od svých každodenních starostí a načerpali další duševní sílu. Když jsou všichni spokojení a šťastni, jsme také. To je to, proč to děláme. Ten kdo má smysl pro humor a zná význam slova přátelství, je vždy mezi námi vítán.

 

plakat-vystava-vb.jpgkalendar-2020---nabidka.jpg