Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vymazání historické paměti

25. 10. 2016

Vymazat, vymazat, vymazat…

 

Dlouho jsem přemýšlel, zdali se máme přihlásit do Vaší soutěže „Co se Vám letos v péči o památky povedlo“. Na poslední chvíli využívám času posledních dvou hodin ze středy 12. října 2016.

 

Náš občanský spolek „Přátelé české historie“ sídlící v Klatovech dělá dle svých možností různé drobné záchranné a osvětové akce v rámci „Obnovy a záchrany drobných památek“. Oproti jiným jsme „břídilové“. Je to dáno většinovým seniorským složením našeho spolku. Proto, o to více, dáváme podněty, impulsy, rady a návrhy. Několik hodně dobrých věcí se nám za poslední roky podařilo a vždy máme radost, když obohatíme veřejný prostor o další hezkou věc. Vše máme zdokumentované na našich webových stránkách.

 

Letos jsme pomohli projekční kanceláři „Karel Kučera s. s r. o.“ při výběru fotografie pro dolaďování interiéru nového informačního centra v Klatovech v čp. 66/I. na klatovském náměstí. Měli vynikající vizi obohatit vnitřní prostor o velkoplošnou černobílou fotografii z veřejného prostoru historických Klatov. Rádi jsme pomohli a poskytli nekonfliktní fotografii. Dle většiny návštěvníků nového „íčka“, zejména obyvatel Klatov samotných, je tento prvek velmi interesantní, prostě „šik“.

 

Investorem a majitelem objektu je Město Klatovy. Památková a kulturní péče městských záležitostí konkrétně spadá do kompetence 2. místostarosty Martina Kříže (TOP 09). To, že nepřišlo pozvání na slavnostní otevření nových prostor, jsme očekávali. Že však po měsíci dojde na předělání informativního textového panelu, to jsme nečekali. Na přímý místostarostův pokyn musela tiskárna „Dragon pres Klatovy“ původní panel předělat (viz přiložené foto). Účelem bylo, aby z panelu vymizel název našeho občanského spolku a hlavně jméno jeho představitele. Tak se také stalo. Na náš dotaz, proč se tak stalo, respektive kdo to nařídil, nám bylo ústy vedoucí odboru školství a kultury Aleny Kunešové řečeno. "Oni si to nepřejí" (vedení města), přesněji vysloveno, že se jednalo o přímé nařízení výše zmíněného místostarosty.

 

Jsme historici, takže máme určité pojednání a znalosti o intrikách, propagandě, zamlžování, falšování, vygumování v celých lidských dějinách. Vymazat někoho z historie, když ne fyzicky, tak aspoň jeho jméno z veřejně dostupných zdrojů je symbolem autoritářského despotického vládce či systému. A také jednou z indicií totalitních pořádků. Nacistického a komunistického… Je smutné, že něco takového se děje i v naší současnosti.

 

Tak to je náš příspěvek k tomu, co se nám letos podařilo. Že nás „vymazali…“

 

Pro celostátní server „PROPAMÁTKY“, Ivan Rubáš, Klatovy, dne 12. 10. 2016.

info-nove-c.jpg