Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prázdninový inspektor v Klatovech

31. 8. 2020

V neděli o klatovské pouti, tj. 12. července 2020, televize Nova vysílala ve hlavním večerním zpravodajském čase televizní noviny, a v jejich závěru velmi sledovanou reportáž "Prázdninový inspektor"

Tentokrát se tohoto úkolu zhostila reportérka Barbora Slavíková a ukázala město Klatovy z turistické stránky pro potencionální návštěvníky. Celková bilance nevyzněla pro město lichotivě, neboť Klatovy získaly pouhou bronzovou medaili.

Divíme se, neboť dle srovnání s ostatními "stříbrnými" místy není žádných větších rozdílů. Ano, na zlato to nebylo a není, ale na bronz také ne

Reportérka vycházela z několika faktorů. Pro turisty zásadní tři. Jídlo v restauracích ( v tomto případě restaurace U Katakomb, řízek za 150 Kč). Jedná se o privátní restauraci, která je bohužel v nájmu, a tam majitel cenu těžko ovlivní. Takže reportérka šla do první hospody, kterou natrefila. Kdyby šla např. do hotelu Ennius, byla by překvapena. Vstupné na památkách (Černá věž - 40 Kč, barokní lékárna U Bílého jednorožce - 80 Kč, Katakomby - 90 Kč). Uvádí se plné vstupné pro dospělého, tudíž ještě existují slevy. Ano vstupy nejsou nízké, jsou mírně nad celorepublikovým průměrem, ale například skoro všechny hrady a zámky spravované státem pod hlavičkou Národního památkového ústavu (NPÚ), jsou daleko vyšší. Pokud by se měla hodnotit unikátnost těchto památek, tak je cena úměrná a velmi dobrá, neboť takových ucelených míst je v naší zemi opravdu minimum, spočítáte je na prstech jedné ruky. Ubytování v hotelech. Tento faktor nebyl vůbec na pořadu. Mimochodem, Klatovy mají dostatečnou kapacitu pro normální návštěvnost (hotely: Ennius, Rozvoj, Centrál). Ano škoda legendární Bílé růže na náměstí, ale to je jiná kapitola. Parkování na náměstí. Z dnešního hlediska je polovina náměstí dostačující, pokud ne, je několik parkovišť okolo historického centra. Tento problém řeší všechna okresní města. V těch větších krajských, nemluvě o Praze, tak tam je situace mnohem horší, neřknuli neřešitelná.

Takže jediná výtka, která má své opodstatnění je, že na náměstí si lidé nemohou odpočinout, neboť je málo laviček. Na tento stav upozorňujeme v Klatovech dlouhodobě, neboť opravdu 5 (slovy pět) laviček pro místní i turisty v sezóně nestačí. Nehledě na to, že letos se lavičky na náměstí objevily až koncem června.