Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kašna ve velkém parku

31. 7. 2020

Klatovský "Velký park", přesněji řečeno Mercandinovy sady byly několik let po etapách obnovovány a celkový výsledek je velmi uspokojivý, neboť je vstřícný k současným požadavkům většinové veřejnosti.

Je logické, že generace lidí, kteří od dětství zažili kamennou kašnu uprostřed trávníku před kolonádou, tak ji postrádají. Je to logické, neboť již nikdo nežije, kdo by si pamatoval stav, kdy zde místo kašny byla fontána se sochou a vodotryskem. Tento zlomový stav je datován k roku 1906, kdy po zavedení vodovodního řadu ve městě, přestala dotyčná kašna sloužit svému účelu Na Rybníčkách a proto byla převezena do parku před kolonádu jako okrasa. Z důvodu nové koncepce parku byla kašna demontována a odstraněna. To se stalo v srpnu 2016. Další generace budou mít v paměti park bez kašny.

Z hlediska historického je však třeba vše zaznamenat, a proto se velmi podivujeme nad informací, která se objevila na informačním panelu umístěném na zdi kolonády: "Uprostřed centrálního parteru před Kolonádou (velké K, má být malé k) byla kašna bez vody (v 80. letech byla převezena z centra města z lokality Na rybníčkách (malé r, má být velké R) z důvodu výstavby silničního průtahu městem)." Město muselo nechat text u někoho zadat, zpracovat a info tabule vyrobit. To nebyla žádná kontrola stran pracovníků z muzea? Prostě a jasně, kašna, která stávala před kolonádou byla do parku přivezena roku 1906, nikoliv v 80tých letech 20. století při vzniku silničního průtahu městem. Ten byl již bezmála deset let v provozu.

 

Chyba jak "pěst na oku", snad bude text správně opraven.

Á Propos, kdy bude kašna vrácena zpět na prostranství "Na Rybníčkách" ? Toť otázka pro jasnovidce.

info-panel-chyba-a.jpginfo-panel-chyba-b.jpg